Tuesday, November 13, 2012

Lactarius

Lactarius salmonicolor.


  Lactarius is a genus of about 400 species of mushrooms that emit a milky fluid (usually white or orange) when their gills are broken. The name of this genus is derived from the Latin word for milk, "lac". "Milky caps", as they are commonly known, often have a slightly concave or funnel-shaped cap with concentric color zones. Their gills are usually crowded, their stipe is short and ringless, and their flesh is firm.

Lactarius piperatus is a rather common white-colored mushroom (up to 15cm) appearing in early summer and fall, usually in deciduous forests. When cut, it exudes a white milky fluid that has an acrid peppery taste. It is a low quality edible mushroom, with a very firm and tough flesh, that looks very similar to Russula delica.

Three of the most prized edible species in this genus are the orange colored L. deliciosus (up to 20cm), L. salmonicolor (up to 20cm), and L. deterrimus (up to 10cm). They are very similar, and they all emit a carrot-orange fluid when cut. They are also found growing in coniferous forests, in fall, the first one in pine forest,s and the other two in spruce-fir forests.

Lactarius chrysorrheus is one of the relatively smaller (up to 10cm), non-edible/toxic milky-caps, that usually grows in deciduous forests. The cap is flesh-pink to orange-brownish, the gills are creamy colored, and the emitted fluid is white turning yellow after a few minutes.
__________________________________________________________________


  Το γένος Lactarius περιλαμβάνει 400 περίπου είδη μανιταριών τα οποία εκκρίνουν έναν γαλακτώδη χυμό όταν τα ελάσματά τους κοπούν. Το όνομα προέρχεται από την λατινική λέξη για το γάλα, "lac". Οι λακτάριοι έχουν συχνά ένα κοίλο ή χωνιόμορφο καπέλο με ομόκεντρες χρωματικές ζώνες. Τα ελάσματά τους είναι πυκνά, το πόδι κοντό και χωρίς δαχτυλίδι, και η σάρκα τους σκληρή.

Ο Lactarius piperatus είναι ένα σχετικά κοινό λευκό μανιτάρι (έως 15εκ), το οποίο εμφανίζεται αρχές καλοκαιριού και φθινόπωρο, συνήθως σε φυλλοβόλα δάση. Όταν κοπεί, εκκρίνει έναν λευκό γαλακτώδη χυμό ο οποίος έχει έντονα καυτερή γεύση. Πρόκειται για ένα χαμηλής ποιότητας εδώδιμο μανιτάρι, με πολύ σκληρή και ανθεκτική σάρκα, το οποίο μοιάζει πολύ με την Russula delica.

Τρία από τα πιο αξιόλογα εδώδιμα είδη αυτού του γένους είναι οι L. deliciosus (έως 20εκ), L. salmonicolor (έως 20εκ), και L. deterrimus (έως 10εκ), οι οποίοι έχουν έντονο πορτοκαλί χρώμα. Παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα, και όλοι τους εκκρίνουν έναν πορτοκαλί-καροτί χυμό όταν κοπούν. Εμφανίζονται το φθινόπωρο σε κωνοφόρα δάση, κάτω από πεύκα ο πρώτος, και κάτω από έλατα κυρίως οι δύο τελευταίοι.

Ο Lactarius chrysorrheus είναι ένα από τα σχετικά μικρότερα (έως 10εκ) είδη μη-εδώδιμων/τοξικών λακτάριων, ο οποίος φυτρώνει συνήθως σε φυλλοβόλα δάση. Το καπέλο του είναι ρόδινο πορτοκαλί-καφέ, τα ελάσματα υπόλευκα, ενώ ο χυμός που εκκρίνει είναι λευκός και γίνεται κίτρινος μέσα σε λίγα λεπτά.




Lactarius chrysorrheus (non-edible):



 Lactarius piperatus (poor quality): 


No comments:

Post a Comment