Thursday, January 26, 2012

Nigella damascena

 Nigella damascena is probably the most famous member of the Nigella genus. Its flowers are again pale blue or white and can easily be confused with the flowers of Nigella arvensis of the previous post. What is very distinctive here is the beautiful, inflated seed capsules. Many richly colored varieties of this annual plant are cultivated in gardens.
  The name Nigella means "black", and is due to the black seeds that the 14 species in this genus produce. The black seeds that are known as Kalonji, or black onion seeds, are produced by another native to South Asia plant, Nigella sativa, that looks very similar to Nigella arvensis. This spice that is used to flavor breads and vegetable dishes in Asia, and is also known as "black cumin", is a very important natural remedy with an immunomodulatory action.

  Το πιο γνωστό ίσως από τα 14 μέλη του γένους Nigella είναι η Nigella damascena. Τα άνθη της μπορεί εύκολα να τα συγχέει κανείς με τα ωχρά μπλε ή λευκά άνθη της Nigella arvensis που είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση. Εκείνο όμως που είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι οι κάψουλες των σπόρων οι οποίες μοιάζουν με ραβδωτές φούσκες. Πολλές ποικιλίες αυτού του φυτού, με έντονα χρώματα, καλλιεργούνται στους κήπους.
  Το όνομα Nigella σημαίνει "μαύρη" και προέρχεται από τους μαύρους σπόρους που παράγονται από την ομάδα αυτή των φυτών. Οι μαύροι σπόροι που αποκαλούμε "μαυροκούκι" προέρχονται από ένα είδος ενδημικό της νότιας ασίας, την Nigella sativa, η οποία μοιάζει περισσότερο με την Nigella arvensis. Το μαυροκούκι είναι ένα εξαιρετικό μπαχαρικό, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα βότανα, ρυθμιστικό του ανοσοποιητικού συστήματος.

No comments:

Post a Comment